Новини

Конкурс за късометражен видеоклип

konkurs

Едуард Тодоров в сътрудничество с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”-гр. Видин обявяват конкурс за късометражен видеоклип на тема: „Видин през моите очи”.
В конкурса може да участва всеки, без възрастови ограничения. Видеоклиповете трябва да са не по-дълги от 2 минути и да пресъздават авторското усещане за града, като могат да бъдат снимани архитектура, природа, хора и др. без да ограничаваме творците.
Материалите трябва да бъдат изпратени във видео формат до 20.12.2019 г. Участниците могат да изпращат проектите по удобен за тях начин – чрез скрит линк от youtube.com, чрез сайт за споделяне на файлове или на външен носител (USB, CD, DVD и др.) на място в отдел „Читалня” на библиотеката. Заглавието на файла трябва да съдържа името на творческия проект на латиница и датата на изпращане (пример: ImeNaProekt_11112019). За да запазим Вашата анонимност и за да сте сигурни в нашата обективност, моля не пишете в съобщението, нито в заглавието на файла Вашите имена. Вместо това, заедно с видеоклипа, в същия email прикачете и „word” файл със следните данни: трите имена на автора, възраст, телефонен номер за връзка, заглавие на проекта, с който участва и по желание – кратко описание на проекта и какво го е вдъхновило. Данните на участниците няма да бъдат достъпни за членовете на журито.
Конкурсът цели да провокира творците от нашия град да пресъздадат любовта си към родното място с кратък видеоклип. Негов инициатор е Едуард Тодоров, видинчанин, който е живял дълго време в Съединените щати и който търси талантливи доброволци с интерес в създаването на видеоклипове за бъдещо популяризиране на града и отразяване на събития с благотворителна цел.
Осигурен е награден фонд, както следва:
I-во място: 200 лв.
II-ро място: 100 лв.
III-то място: 50 лв.
Поощрителни награди: 50 лв., които ще бъдат разпределени по преценка на журито.
Проектите ще оценява жури в състав:
– Едуард Тодоров – инициатор и родолюбец;
– Светослав Цветанов – гл. инженер в Радио Видин;
– Антонина Лозанова – автор на документални филми и рекламни видеоклипове с национални и международни отличия.
Победителите ще бъдат уведомени своевременно по телефон или по e-mail (около 2 седмици след крайния срок за предаване на материалите). Във връзка с дата и час на провеждане на награждаването, следете страницата на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”-гр. Видин.
За повече информация: konkurs_vidin@abv.bg.
Пожелаваме успех на всички участници!

Есенен турнир по математика

Есенен турнир по математика
(Плевен, 8-10 ноември 2019 г.)
мат2019Седмокласникът Николай Евгениев от ППМГ „Екзарх Антим l“ Видин е с трета награда и бронзов медал от надпреварата.
Браво на Николай и на всички наши математици, който мериха сили в престижното състезание – Александър Мургин, Александър Перчински, Теодор Витанов и Слав Славов.
Поздравления и за г-жа Камелия Иванова!

ПОКАНА

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Във връзка с конституирането на нов Обществен съвет към ППМГ „Екзарх Антим I“ – Видин,  каним всички избрани представители на родителите по класове на общо събрание за избор на членове на нов обществен съвет. ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

ГРАФИК за провеждане на изпити за самостоятелна форма на обучение – декември-януари 2019/2020

ГРАФИК

за провеждане на изпити за оформяне на срочни/годишни оценки

за учениците от VIII до ХII клас – самостоятелна форма на обучение – декември-януари 2019/2020

ТУК

Залите, в които се провеждат изпитите на учениците от самостоятелната форма са под видеонаблюдение

ДЕТСКИ ХАКАТОН „АЗ И МОЯТ SCRATCH ГЕРОЙ В ЗАЩИТА НА ПЛАНЕТАТА“

18102019На 18 октомври 2019 г. от 14:00 до 16:00 часа във Видинската природо-математическа гимназия ще се проведе ДЕТСКИ ХАКАТОН „АЗ и моят Scratch герой в защита на планетата“. В събитието ще участват 20 момчета и момичета от четири видински училища. На детския хакатон ще създаваме игри с програмата Scratch на обществено значима тема. Програмирайки децата ще експериментират, ще споделят идеите си и ще работят в екип.

Събитието се организира в рамките на „Европейска седмица на програмирането” по проект на Училищното настоятелство на гимназията, благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Продължава инициативата бивши наши ученици да обучават настоящите ни ученици

Учениците ще бъдат запознати с новите компютърни технологии, програмирането и математиката, които са естествено взаимносвързани. Видео уроците ще бъдат провеждани ежеседмично в часовете по информатика на 12.в клас със съдействието на старши учител по информатика и ИТ инж. Даниела Цветкова. Първият урок за тази учебна година ще се състои на 09.10.2019г. /сряда/ при голям интерес от страна на дванадесетокласниците. Темата, с която ще се запознаят е „Автономни Превозни Средства и Изкуствен Интелект“. 

Предстоят още много интересни и съвременни занимания, като се очаква от учениците да засилят все повече интереса си към компютърните науки и да се реализират успешно в тази област.

Лекторът е д-р инж. Огнян Кабранов, който е завършил МГ Видин през далечната 1987 година.

 Учил в Технически университет – София, специалност – изчислителна техника от 1989 година;

● Дипломиран инженер по информационни технологии от Техническия университет Кемниц в Германия – 1996 година;

● Защитава докторска дисертация по информационни технологии в Технически университет Кемниц в Германия – 2000 година;

● 2000-2004 – хоноруван професор в Университета в Отава – Канада;

● 2004 – 2013 – Софтуерен инженер в Blackberry – Канада;

● 2013 – 2015 – Софтуерен инженер в Cisco – Калифорния;

● От 2015 – Софтуерен инженер в Apple – Калифорния.

 Темите, които ще се представят са:

1. Автононми превозни средства и изкуствен интелект;
2. Въведение в алгоритмичния език Python, част 1;
3. Въведение в алгоритмичния език Python, част 2;
4. Малко теория – K Nearest Neighbors (KNN) – метод на К най-близки съседи;
5. Разпознаване на ръкописни цифри с KNN и програмиране на Python;
6. Малко теория – логистическа линейна регресия;
7. Автоматично разпознаваме на позитивни и негативни мнения за ресторанти с логистична линейна регресия и програмиране на Python. Регресия и програмиране на Python.

Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ продължава

Националната програма „Обучение за ИТ кариера” продължава със същите партньори от бизнеса и университетите, като обучението се организира и ръководи от петте училища-центрове за софтуерно обучение, а именно:

  • МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”
  • Професионална гимназия по комшотьрни технологии и системи, гр. Правец и Технически университет, София
  • Технологично училище „Електрошш системи” и Технически Университет, София
  • Професионална гимназия по електротехника и елеклроника „Апостол Арнаудов”, ф. Русе и

Русенски университег „Ангел Кънчев”

  • Професионална гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов” и Университет „Проф. д-р Асен Злагаров”, гр. Бургас,

Тези центрове ще организират обучението на ученици от всички административни области на страната. Обучението за учениците от област Видин ще се организира от Професионална гимназия по комшотьрни технологии и системи, гр. Правец и Технически университет, София

Информация за Националната програма, регистрацията за участие и график на дейностите са публикувана на сайта на програмата: https:/it-kariera.mon.bg/e-leaming/

Сформирането на групите от ученици от Х клас ще се осъществи след входящ тест за допускане на кандидатите за обучение. Преди това всички кандидати следа да се регистрират, с което да заявят желанието си за участие в Националната програма.

Регистрационната форма за кандидатите десетокласници за включване в Националната програма е отворена за регистрации до 10.10.19 г. и е достьпна на сайта на програмата в секция кандидатстване https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScQMMlEG0O9ZRjusXdwIKAqyLx1fzJD6v56TaE9kRdT2Bc3_w/viewform 

В периода между 11.10.2019 г. – 16.10.2019 г. на посочения при кандидатстването е-майл ще бъде изпратена парола за достьп до приемния тест.

Приемният тест ще се проведе на 17.10.2019 г. от 10:00 часа. Резервна дата: за 24.10.2019 г. Продължителност на теста: 2 часа.

Начало на обучението за първокурсниците (десетокласните през учебната 2019/2020 година) — 01.11.2019г.

Националната програма „Обучение за ИТ кариера“

График на обученията