Новини

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

Видинската природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ отпразнува своята 46-годишнина и 146 години от избирането на Антим Първи за Български екзарх.

pmg-praznik

Директорът на училището Румяна Петрова приветства всички с „добре дошли“ и благодари на присъстващите, че са уважили празника им. „За поредна година, ние, учителите и учениците от Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, отдаваме почит и уважение пред нашия патрон – светла личност, духовник, голям държавник и родолюбец. Днес нашият светъл празник е уважен от граждани, институции и най-вече от нас, учителите и учениците на това училище, носещо името на този голям българин. Честит да ни е днешният празник!“. С тези думи Румяна Петрова се обърна към присъстващите.
За да отдадат своята почит към екзарха, ученици, учители и представители на институции поднесоха венци и цветя в мавзолея-гробница на екзарх Антим Първи. Бяха почетени и всички митрополити на Видинска епархия, погребани в двора на Митрополията, непосредствено до мавзолея.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил приветства и благослови всички присъстващи на празника. „Изключително се радвам на днешния ден да поздравя всички Вас с патронния празник на Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. 46 години в нейната кратка, но богата история. Сред многото училища в нашата страна не са много тези, които имат тази привилегия мястото, където почива тялото на техния патрон, да бъде съвсем близо до самото училище. Ние вярваме в духовната връзка, която съществува с нашите предци и със самите нас. По този начин не може да избледнее споменът и паметта за Вашия патрон. Моето молитвено благопожелание към всички нас е да подражаваме на екзарх Антим Първи, на неговата готовност да отстоява истината дори с цената на своя живот и на неговата жертвена любов, готовността му да положи своя живот за своите приятели. Още веднъж, на този ден, в който всички ние с радост празнуваме патронния празник на едно от елитните училища на град Видин, нека тази духовна връзка с Вашия патрон, приснопаметния екзарх Антим Първи, се проявява във Вашето уважение спрямо съучениците Ви, Вашето уважение и послушание към учителя, който се изправя пред Вас всеки ден, пред Вашите родители. Така малко по малко да възпитаме в душите си тази жертвена любов, която ни завещава приснопаметният екзарх Антим Първи. Желая на всички Ви Господ да Ви пази. За много и много години, здраве, добродетел и спасение. Божието благословение да бъде над всички Вас“, благопожела Видинският митрополит.

П Р О Г Р А М А за отбелязване на Патронния празник

П Р О Г Р А М А

за

отбелязване на Патронния празник – 16 февруари през 2018 г. на ППМГ „Екзарх Антим I” – гр. Видин

  1. Традиционно математическо състезание, посветено на празника – до 15.02.2018 г.
  2. Ученически фотоконкурс с тема „ Училището през моите очи” – до 15.02.2018 г.
  3. Излъчване на предаване по училищната радиоуредба, посветено на Екзарх Антим I – 16.02.2018 г.10.00 ч.
  4. Тържествено ученическо шествие от училището до мавзолея на Екзарх Антим I – 16.02.2018 г.10.45 ч.
  5. Приветствие към учениците от НВП Видински митрополит Даниил – пред мавзолея на Екзарх Антим I – 16.02.2018 г.11.15 ч.
  6. Награждаване на учениците, спечелили призови места на математическото състезание и фотоконкурса, посветени на празника и на други сътезания и изяви от началото на учебната година – пред входа на мавзолея на Екзарх Антим I – 16.02.2018 г.11.30 ч.
  7. Поднасяне на венци и цветя в мавзолея на Екзарх Антим I – 16.02.2018 г.11.45 ч.

Достойно представяне на Националното състезание по математическа лингвистика

lingvistika2018

От 26 до 28 януари в Пловдив се проведе Националното състезание по математическа лингвистика. Учениците от ППМГ „Екзарх Антим I“ Десислава Цанкова (8 клас), Рая Симеонова (10 клас) и Ивайло Стоянов (12 клас) взеха участие и се представиха отлично. С постигнатия резултат Десислава Цанкова си извоюва правото да бъде удостоена с почетната бронзова значка на ППМГ. Така 8-ми клас на Видинската математическа през учебната 2017-2018 година вече има своята първа почетна значка!
Браво, Деси! Поздравления и за труда на г-жа Роза Георгиева, която активно работи с групата по математическа лингвистика в гимназията.

Съобщение

ППМГ Видин уведомява всички ученици от XII клас, че на 01.02.2018 г. и 02.02.2018 г. от 8.00ч. ще се проведат пробни матури, а за учениците от другите класове ще се провеждат редовни учебни занятия.

Междусрочната ваканция е от 03.02.2018 г.  до 06.02.2018 г. включително.

Учебните занятия ще започнат на 07.02.2018 г. (сряда) съгласно седмичното разписание за втори учебен срок.

Технологичните умения, които ще са най-търсени през 2018

 За да достигнеш  една от тези позиции имаш нужда от отлична подготовка още в училище, а след това от добър университет.

 ППМГ „Екзарх Антим I“ ще ти даде основата, другото е по твой избор!

Повече инфоррмация

Източник на информацията >> Бюлетин – Списание HiComm

Първо място в категория „видеофилм“ на Националния исторически конкурс “180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие.”

antoninaПризнание за труда и таланта на Антонина Лозанова. Ученичката от 11.б клас на Математическата се завърна от Варна и ни представи получените награди за първото място в категория „видеофилм“ на Националния исторически конкурс “180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие.” 
Браво, Антонина! Подравления за всичко, което правиш! 

 Линк към клипа >>тук

Програма за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници в Община Видин 2017г.

13 декември, сряда

koleden koncert 2017

18:00 ч. – Благотворителен коледен концерт на  ППМГ „Екзарх Антим I“ – Драматичен театър, вход свободен

Вижте цялата ПРОГРАМА ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА 2017