Ден на философията

den-na-filosofiqtaВерни на традицията в Природо-математическа гимназия започнаха инициативи във връзка със Световния ден на философията.

Учителят по философия Марчела Маркова изнесе открит урок с учениците от 9.б клас на гимназията на тема: „Философията в едно изречение”.

Математиците бяха подбрали есенцията на различни философски теории и ги презентираха в рамките на няколко изречения. В дебатите се включиха и гостите- д-р хонорис кауза Курт Райц, Симона Лилова от 10.в и Борислава Чотрева от 11.в клас. Ученичките разказаха за своите успехи в национални ученически състезания в областта на философията.

Урокът завърши с цитат на немския философ Карл Ясперс: „Като смисъл, като сериозно мисловно усилие философията е вечна и пред този смисъл всяко поколение е отговорно”.

От 2002-ра година Световният ден на философията се чества всяка година по цял свят всеки трети четвъртък на месец ноември  от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, учители и ученици, преподаватели и студенти, професионални и доброволни общности и сдружения в различни страни.  Денят е определен за Световен ден на философията по инициатива на UNESCO, а през  2005 година е вписан в официалния календар на организацията като празнично събитие.