Национален есенен турнир по информационни технологии “Джон Атанасов“

За трета поредна година ученик от нашето училище участва на престижното състезание. Христо Иванов от 12 г клас представи отлично своя проект „Еволюционен Дигитален Интелект (ЕДИ)“ в категория – приложни програми и зае VII-мо място в своята категория, като се състезава с 23 екипа.

„Еволюционен Дигитален Интелект (ЕДИ)“ е проект, целящ да създаде основата за самообучаващ се изкуствен интелект (AI), чрез интеграцията на еволюционен алгоритъм и невронна мрежа. Програмата представлява проект-експеримент за постигане на елементарно ниво на изкуствен интелект. Състои се главно от две части: визуална (мониторинг) и механична (алгоритъм).

Турнирът се провежда ежегодно в началото на месец декември, тази година е от 2 до 4.12.2016 г. в гр. София. Целта му е да се стимулира усвояването и използването на компютърните технологии в учебния процес и училищния живот. Да се осигури възможност на учениците да:

– представят собствено виждане по проблеми, свързани с новите технологии, училището и образованието;

– покажат авторски подход и умения да защитават и аргументират идеите си.

За участие в състезанието се допускат ученици от V до ХІІ клас. Те разработват собствен проект под ръководството на научни ръководители (учители, консултанти и др.)

Направленията са:

  1. V-VIII клас – Мултимедийни презентации
  2. IX-XII клас – Интернет приложения
  3. IX-XII клас – Приложни програми

Христо Иванов има вече две предишни участия в националното състезание в екип с Ерик Трифонов, от които донесоха на училището две награди – VI място от първото си участие и престижното III място от миналата година. Ръководител на екипа е Даниела Цветкова – учител по информатика и ИТ в ППМГ „Екзарх Антим I”.