Световният ден на водата

10г екоУченици от 10.г клас (профил биология), членове на клуб „Екология“ направиха атрактивна кампания, с която отбелязаха Световния ден на водата във Видин.
Те изготвиха информационно табло с джобчета, което поставиха на видно място във фоайето на Природо-математическата гимназия. От него всеки ученик можеше да си вземе капка-съвет как да пести вода.

Също така младите еколози изготвиха дипляни с интересни факти и полезни съвети, които раздадоха на граждани и на служителите в общинската администрация.

С кампанията на този ден учениците от Математическата напомниха, че чистата питейна вода е жизненоважна, но количеството й е ограничено и трябва да се разходва разумно.

22 март се отбелязва като Световен ден на водата от 1993 г., когато на Конференция за околната среда и развитието на Обединените нации е избрана тази дата с цел да се привлече вниманието на обществеността към значението на питейната вода и необходимостта от пестене на този ресурс.
През 2017 г. темата на кампанията е „Защо хабим водата“ и е насочена към намаляване на количеството на отпадъчните води и търсене на нови възможности за пречистването им.
Повече от 1,8 милиарда души на нашата планета използват замърсени източници на питейна вода и се излагат на риск от заразяване с холера, дизентерия, коремен тиф и други.