Забавно програмиране – първи стъпки

malinka1На 12 октомври 2018 г. от 13.00 ч. до 15.00 ч. в голямата зала на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“; Видин, площад „Бдинци“ 1, се проведе събитието „Забавно програмиране – първи стъпки“.

Събитието е организирано от Сдружение „Училищното настоятелство на ПМГ „Екзарх Антим I“ – гр. Видин“.

Събитието предизвика голям интерес и към поканените 16 ученици /деца в риск от VI кл. и VII кл./ от 4 общински училища се присъединиха още 30 деца и 10 учители от още две учебни заведения. Общо в събитието взеха участие 50 ученици /19 момичета и 31 момчета/ на възраст от 10 г. до 18 г. и 10 учители от 6 общински училища.

По време на събитието се проведоха:

  • демонстрации на игри със Scratch програмиране;
  • обучение във Scratch програмиране с използване на таблети от всяко дете;
  • проведена работилница: „Представете си, Програмирайте, Споделете“, по време на която 16 ученици, разпределени в четири отбора, изработиха 4 игри;
  • демонстрации на четирите игри.

Всичките 16 участници в работилницата получиха подаръци: тениски и шапки с логото на инициативата „Запознайте се и програмирайте“ и на ППМГ – Видин и книгата „Scratch Програмиране за деца“.     

Целта на събитието – да стимулира интереса на всички деца към математиката, програмирането и дигиталните науки като се обърне специално внимание на децата в риск – бе изпълнена.