Стипендия за наш ученик от народния представител Владимир Тошев

deqn12vДеян Емилов, ученик от 12.в клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, е тазгодишният носител на стипендията, която за осма поредна година народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев дава на видински ученик, изявен в областта на образованието, изкуствата и спорта.

На церемония днес, 26 ноември, Владимир Тошев връчи стипендията на Деян, а на събитието присъстваха началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова, директорът на Математическата гимназия Румяна Петрова, учители, ученици, роднини на Деян.

Изборът на ученик на ППМГ „Екзарх Антим I“ за носител на тази стипендия е чест за цялото училището, посочи директорката Румяна Петрова. Тя подчерта, че Деян години наред се класира на национални олимпиади по математика, заема призови места на различни математически състезания – поредното отличие в колекцията на Деян Емилов е завоюваният златен медал на националното състезание по математика „Черноризец Храбър“. Освен добър математик, Деян Емилов е и отличен спортист и заедно с баскетболния отбор на видинската Математическа гимназия е сребърен медалист от държавни ученически финали. „От мое име, от името на целия учителски колектив поздравявам Деян с тази възможност, която му се отдава и желая не само на него, а и на всички вас, скъпи ученици, да изживявате подобни моменти“, сподели Румяна Петрова.

Деян Емилов на свой ред сподели, че стипендията значи много за него. „Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяхте – на родителите ми, на моя клас, на учителите“, посочи дванадесетокласникът. За вестник „НИЕ“ Деян Емилов разказа, че е решил да продължи да се занимава с математика – възнамерява да кандидатства в университети в Англия и в Шотландия, като желанието му е да учи приложна математика.