Достойно представяне на ХII Национална олимпиада по история и цивилизация

istoriq2019

От 19 до 21 април 2019 година в град Копривщица се проведе ХII Национална олимпиада по история и цивилизация. За националния кръг на националната олимпиадата се класираха и участваха общо 99 ученици от цялата страна – 67 седмокласници и 32-ма дванадесетокласници.

Младите историци се състезаваха в два етапа от олимпиадата, като за втория право на участие получават учениците с оценка над 5.50 от писмения изпит.

Седмокласничките Лилия Дамянова и Християна Страхилова от Видинската математическа гимназия бяха единствените клакирани от Северозападна България. Те се представиха отлично и заслужено достигнаха до втория етап с оценка отличен 5,50, където на събеседването защитаваха своите знания и показаха богата историческа култура пред членовете на Националната комисия. Хриси и Лили се представиха блестящо и получиха отлични оценки, съответно 5,90 и отличен 5,85.

Във финалното класиране талантливите ни седмокласнички заслужено влязоха в топ 10 на страната.
Този забележителен успех се дължи както на усърдието и таланта на нашите прекрасни деца, така и на професионализма на г-жа Светлина Вълчева, подготвила учениците по история и цивилизация.