Сертификационни изпити на Microsoft по програмите Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associated

info-2Видинската природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ за трета година класира финалисти за Националния етап на Световното състезание по ИТ на Microsoft. През 2016 г. видинският математик Калоян Тодоров бе единственият българин на световните финали по информационни технологии в САЩ, а тази година единадесетокласниците Рая Симеонова и Добромир Вълов ще се борят за участие в Световния финал.

Математическата гимназия е първа в областта и с технически сертификати по програмиране в Web на проведените във Видин сертификационни изпити на Microsoft по програмите Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associated.

Учениците бяха подготвени в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark – Кариера в ИТ“, иницииран от FEBA Alumni към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ София от г-жа Валентина Велизарова и г-жа Малинка Митова – старши учители по ИТ в ППМГ.

Равносметката от проведените изпити за видинската математическа гимназия е: 
8 сертификата за Excel 2016, 2 сертификата за Word 2016, един сертификат за PowerPoint 2016 и 9 технически сертификата за програмиране в Web.

Рая Симеонова и Добромир Вълов от ХI в клас, които се явиха на изпита MOS Excel 2016, постигнаха забележителен резултат от 1000 точки, което автоматично ги класира за Националния финал в София, където ще се борят за участие в Световния финал на състезанието Microsoft Office Specialist World Championship 2019 в Ню Йорк.

За първи път тази година група ученици от Математическата се явиха на сертификационен изпит за придобиване на технически сертификат в областта на програмирането. Бъдещите програмисти бяха подготвени в рамките часовете на клуб „Уеб дизайн“ от г-жа Валентина Велизарова – старши учител по информатика и информационни технологии в ППМГ. Нашите възпитаници се представиха блестящо и завоюваха общо девет технически сертификата за езиците HTML, CSS и JavaScript.

Поздравления за Иванна Иванова от 
VIII а клас, Валентин Митев, Захари Виденов и Христо Георгиев от VIII в, Беатрис Бориславова, Кристиян Славчев и Петър Петков от IХ в и Александър Светославов от ХI б клас за отличните резултати.

Сертификатите на учениците бяха връчени лично от доц. д-р Николай Нетов от СУ „Св. Климент Охридски“.