ДА СЪБЕРЕМ СЕМЕЙСТВОТО!

Под това мото премина откриването на юбилейната за ППМГ „Екзарх Антим I“ учебна 2021-2022 година. В духа на традицията, в първия учебен ден водещите на тържеството Християна Страхилова и Кристина Шопова припомниха думите, изписани над входа на първото българско възрожденско училище в Котел: „ПОМОГНИ МИ ДА ТЕ ВЪЗВИСЯ! Послание, което остава непроменено във времето. Защото до големия успех стигат тези, които вярват в мечтите си. И усърдно работят за постигането им. Учителите напътстват, подкрепят, захранват с идеи нашите стремежи. Те имат опита и познанието, които ние търсим да усвоим. Техният труд е част от нашия успех. Както нашите победи са част от тяхната човешка и професионална удовлетвореност. Нашите родители са нашата сигурност. Нашите близки и приятели – нашето вдъхновение. Всички ние в училище работим заедно. Живеем заедно. Забавляваме се заедно – като семейство. Фамилия МГ!“

Директорът на ППМГ „Екзарх Антим I“ Румяна Петрова откри празника с думите: „Уважаеми, колеги и родители! Скъпи ученици! Привилегия и удоволствие е за мен е да ви приветствам с добре дошли на тържественото откриване на новата учебна година! За всеки от нас този ден е специален, тъй като е свързан с едни от най-приятните емоции и спомени в живота ни. Лично за мен той е много специален и поради това, че през 2022 година нашето училище ще навърши 50 години от своето създаване! Радвам се, че независимо от намаления състав, отново сме заедно в двора на прекрасното ни училище. За всички нас е ясно, че училището не е само сграда! То е един необятен свят! Свят на придобито духовно богатство и знание, на нови приятелства, на  изграждане на взаимоотношения, които остават за цял живот. Скъпи  петокласници, от днес ставате част от голямо семейство – училище, което се доказа в годините с успехите си, с прекрасните си учители, с талантливите си ученици и с най-модерната визия, която придоби в последните години! Пожелавам ви преди всичко да сте здрави, да уважавате своите учители, да сте упорити и усърдни и да множите  успехите на училището ни  за радост и удовлетворение на вашите родители и учители! Скъпи осмокласници, вие избрахте ПМГ с увереността си, че тук  ще получите това, което желаете и ще постигнете онова, към което се стремите – отлични знания, престижна диплома и успешна реализация.

Направеният избор ви задължава да сте отговорни и упорити! Тук ще сбъднете много свои мечти, ще намерите нови приятели, ще срещнете новите си учители – строги, но и справедливи! Доверете им се, защото това са хора с широки сърца, отдадени изцяло на професията! Повярвайте! Това са личности с име и авторитет в град Видин, които ще са винаги до вас и ще ви подкрепят! Уважаеми родители, бъдете винаги добра опора на своите деца!  Днес ролята ви е изключително важна, за да опазим заедно децата от опасностите, които ги дебнат в интернет и външната среда. Търсете ни, споделяйте с нас, доверете ни се и ни подкрепяйте, защото когата заедно работим за доброто на децата ни резултатите не закъсняват! Уважаеми колеги, винаги ще отстоявам мнението си, че вие сте хората, които показват пътя към доброто, любовта и щастието! Година след година вие се изправяте пред трудната задача да отстоявате принципите на една достойна професия и да дарявате знания. Изпълнението на тази мисия е невъзможно без човек да вложи душа и сърце в своята работа. Искрено ви благодаря за това, че не спирате да го правите!!! Уважаеми родители, колеги и ученици, пожелавам ви да сте здрави вие и вашите семейства, и в края на поредната нелека година, която ни очаква да сме в отново в пълен състав и да се поздравим с постигнатото! На добър час през новата учебна година!“

Всяка нова учебна година ПМГ с обич и внимание посреща своите най-малки съученици – новите петокласници. И изпраща с обич и внимание своите абитуриенти. Всяка нова учебна година в голямото семейство влизат и децата, които след 7 клас са избрали да продължат образованието си в ПМГ. По традиция на този ден възпитаниците на ПМГ споделят летните си успехи! Награди за отлично представяне на ОСМОТО ИЗДАНИЕ на международния турнир „Математика без граници“ от Несебър, август 2021-та година: Златен медал в индивидуалното представяне и златен в отборното състезание, бронзова купа и лавров венец за цялостно участие получи Николай Евгениев Николаев. Успехите на Ники през последните години в това интелектуално състезание му донесоха тази година и ицзключителното отличие „Легенда на турнира“. Слав Славчев Славов – сребърен медал в индивидуалното и златен в отборното класиране. Александър Иванов Перчински – бронзов медал в индивидуалното представяне и златен в отборното класиране.

Нещо старо – нещо ново! Така е в осмите класове! Част от децата направиха своя избор на училище още преди три години, а това лято го потвърдиха. Към тях и новите им съученици от випуска са думите на Моника Неделкова от 8в: „Здравейте на всички! Ученичка съм в математическата гимназия още от 5 клас и се радвам отново да съм тук сред всички стари и нови приятели. Сигурна съм, че това училище ще ви предостави нужните знания, напътствия, дори и забавления, защото всички преподаватели и съученици винаги са ми отдавали цялата си помощ и подкрепа, за да стигна до тук. Ще научим нови неща, ще намерим нови приятели и ще преодолеем всички трудности независимо от предстоящите промени. Нека създадем още много приключения и незабравими моменти заедно, като едно голямо и задружно семейство!“

Всичко е ново за най-малките. Как се чувстват и какво очакват петокласниците сподели Александър Лозанов: „Днес, в този вълнуващ ден, искам да приветствам всички, които са част от ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин! Тази учебна година е специална за нас – петокласниците. Днес ние се вливаме в редиците на едно училище с история в нашия град. Аз и моите новопостъпили съученици вярваме, че тук ще намерим добри приятели и учители, с чиято помощ да извървим дългия и нелек път към знанието. Очакват ни напрегнати години изпълнени с препядствия, които ще трябва да преодолеем чрез своите постижения, защитавайки авторитета на вече нашето училище.

Честит първи учебен ден и честита нова учебна година на малки и големи ученици, учители и родители!“

Най-горещите емоции са при най-големите. Как тече времето в ПМГ между 8-ми и 12-ти клас, а за една четвърт от випуска – от 5-ти до 12-ти клас споделиха Беатрис Бориславова и Калоян Трифонов от 12в: „Днес е ден, изпълнен с много вълнение – ден за радост, ден за тъга, ден за равносметка. Трудно е да сдържим своите емоции. За последен път сме заедно на 15 септември в ППМГ „Екзарх Антим I“. За последен път прекрачваме прага под звуците на училищния звънец за начало на учебната година, една специална юбилейна година за нашето училище. Вече 50 години нашата гимназия посреща и изпраща випуски почти толкова специални, колкото нашия. Всеки випуск има своя индивидуалност, но нашият е по-специален, различен и уникален – ние прекрачваме прага като абитуриенти точно на половинвековния юбилей на училището. Ние знаем, че оттук ще продължат да излизат още чудесни класове, изпълнени с много невероятни умове, също толкова чудесни, колкото нас. Те ще продължават да доказват, че да си възпитаник на ПМГ не е даденост, а привилегия, повод за гордост и чест и ще продължат да носят слава и успехи на училището.

Скъпи учители, благодарим Ви от сърце! Благодарим Ви за вашата отдаденост! Благодарим Ви за търпението! Благодарим Ви за обичта и подкрепата! На вас, скъпи съученици, желаем една прекрасна и неповторима последна година! Година, изпълнена с мечти, стремежи и успехи. Преследвайте мечтите си, разперете криле и летете – животът е прекрасен и неповторим! На добър час!“

Поздрави за юбилейната за Фамилия МГ учебна година в слова и поздравителни адреси отправиха заместник кметът на Видин Десислава Тодорова, началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Галя Павлова, директорът на Центъра за подкрепа и личностно развиние Силвия Ставрева, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова, председателят на Обществения съвет на МГ Таня Кълцева. Проздравителни адреси пристигнаха още от Министъра на образованието проф. Николай Денков; от Заместник председателя на на 46-тото Народно събрание на Република България Росица Кирова; от Областния управител на Видин Огнян Асенов; от Ректора на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров; от Ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии София проф. Ирена Петева; от началника на Военното окръжие Видин – майор Дамян Кушев.

„Скъпи ученици – малки и по-големи, бъдете любознателни и смели, винаги изпълнени с мечти и със сила да ги постигате. Не се страхувайте от трудностите, а ги побеждавайте с усмивка! Нека новата учебна година бъде здрава и успешна! Уважаеми колеги, както и да се променя светът, както и да се променяме самите ние, училището ще остане територия на духовност, на творчество и светлина. От всички нас зависи да го запазим и като пристан на сигурност и спокойствие. Затова Ви пожелавам да бъдете здрави, за да може училището да се съсредоточи в своята изначална роля – да образова и възпитава. Продължавайте всеотдайно, с достойнство, последователност и нестихващ оптимизъм да водите своите ученици в света на познанието, предавайки им уроците на живота. Заедно ще успеем да се справим с всички предизвикателства! Пожелавам на всички здраве, упоритост и удовлетвореност!“ – пожела началникът на РУО Видин Галя Павлова.

„Честит първи учебен ден, колеги! Пожелавам ви да бъдете най-вече здрави, щастливи и удовлетворени от работата си! Нека учебната година да е успешна и спокойна! На добър час!“ – поздрави математиците старши експертът по математика в РУО Видин Ирена Водова.

„С голяма радост отправям към Вас искрени пожелания за успешна нова учебна година! Нека тя да бъде здрава, щастлива и ползотворна!

На първия учебен ден бих искала отново да си припомним, че с обновяването на сградата на Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І“ е изпълнен заветът на един велик българин, живял достойно и направил изключително много за нашия град. Екзарх Антим І осигурява на Видин образователно средище, в което младите ни съграждани получават качествено модерно образование. Той не само дарява място и завещава парични средства, но и  създава духовно средище в нашия град. Днес, всички ние сме изправени пред нелеката задача да продължим и доразвием делото на Екзарх Антим І, да съхраним добрите образователни традиции и заедно да направим така, че Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим І“ да бъде сред престижните средни училища в България. Като дългогодишен член на училищното настоятелство мога смело да заявя, че гражданите на Видин имат енергията и кураж да работят за изпълнението на тази цел. Скъпи ученици, пожелавам ви една изпълнена с предизвикателства, знания и много емоции учебна година! На добър час!“ – четем в поздрава на заместник-председателя на 46-тото народно събрание на Република България Росица Кирова.

Председателят на УН – Лиляна Цанова поздрави учениците от свое име и прочете пред всички присъстващи на тържеството поздравителния адрес на дългогодишния член на управителния съвет на  УН в гимназията  и зам.-председател  на  46-тото Народно събрание на Република България Росица Кирова.

Молитва за здраве и благослов прочете Негово Високо Преосвещенство Видинският Митрополит Даниил. Училищния звънец първи в училището пристъпиха децата от пети клас, а след тях и всички ние – които всеки ден сма част от делниците и празниците на Фамилия МГ.