ІХ Национално състезание за ключови компетентности по природни науки

Седмокласници от видинската природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ представиха област Видин на ІХ Национално състезание за ключови компетентности по природни науки, което се проведе от 18 до 20 ноември 2016 в град Ловеч.

”Науката не е от вчера“ бе темата на надпреварата, която включваше решаване и публично представяне на задачи, проверяващи усвояването на ключовите компетентности в областта на природните науки- физика, химия, биология. В националното състезание участие взеха 60 ученици от цялата страна. Участниците бяха групирани в 10 отбора, определени на случаен принцип и задължително включващи ученици от различни класове и училища.

Въпреки, че бяха най-малките в своите отбори Калоян Трифонов и Михаил Николов впечатлиха журито, не само със задълбочени знания и компетентност, но и с изчерпателност и оригиналност на представянето.

Пред компетентното жури учениците трябваше да покажат умения за екипна работа, задълбочен интерес към третирания в задачата проблем, както и нестандартен подход и оригиналност на решенията.

Благодарение на отличната подготовка под ръководството на г-жа Антоанета Добрева и съдействието на всички преподаватели по природни науки в гимназията, Калоян и Михаил дадоха значителен принос за доброто представяне на отборите си в престижното състезание и защитиха по най-добрия начин името на ППМГ „Екзарх Антим I“ и област Видин.