Мачът на звездите

zvezditeМачът на звездите през погледа на децата от „Работилницата по творческо писане“ на ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин, с ръководител Ваня Минева. Представяме техния репортаж за събитието със заглавие „Преходната купа от Мача на звездите остава във витрината на Видинската математическа гимназия“.

Баскетболният „Мач на звездите между Севера и Юга“ във Видин завърши с победа на „Юга“ с 99:82 точки. Почти всички играчи в отбора на „Юга“ са ученици в ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин. При „южняците“ играят и момчета от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, а звездите на „Севера“ са техни връстници от СУ „Цар Симеон Велики“ и ГПЧЕ „Йордан Радичков“.

И тази година всички места в зала Фестивална бяха заети далече преди началото на баскетболния спектасъл. А след последния съдийски сигнал четири купи- две за първо и две за второ място, отидоха във витрините на четирите училища, от които са баскетболистите в двата отбора. Връчи ги заместник кметът на Видин Венци Пасков. Преходната купа отборът на „Юга“ получи от проф. Вили Лилков.

„За 11-ти пореден път „Мачът на звездите между Севера и Юга“ пълни спортна зала „Фестивална“ във Видин. Провежда се като част от кампанията, посвена на 1 декември- световен ден за борба със СПИН. Правим го заедно- видинските училища, Регионалното управление на образованието, спортните клубове „Шампион“ и „Видабаскет“ и неправителствени организации. Мачът е кулминация на проявите от кампанията и е запазена видинска марка- ние сме първите и все още единствени в България“, каза пред Християна Страхилова учителят по физическо възпитание и спорт във Видинската математическа Росен Ракаджиев, един от организаторите на проявата от нейното първо издание.

„Баскетболът е важна част от моето детство и юношество. Като състезател на „Химик“ Видин съм бил шампион на България, носител на сребърни и бронзови медали. Баскетболът ми даде здраве, дух воля за победа, научи ме на уважение към хората. Видин има своите шансове отново да си върне позициите на водеща школа в баскетбола и аз вярвам, че това съвсем скоро ще се случи. Увереността ми идва от това, което видях в зала „Фестивална“ в поредното издание на мача на звездите между Севера и Юга“, каза пред Лилия Боянова заместник кметът „Хуманитарни дейности“ в Община Видин Венци Пасков.

„Баскетболът ми даде много приятели, научи ме на дисциплина и ми показа как се постигат мечти- с много труд, последователност, упоритост и вяра в себе си. Научи ме как се създава колектив- как заедно се работи за победата, как заедно се постига победата и колко е хубаво заедно да я празнуваш. Видинският „Мач на звездите между Севера и Юга“ е проява, която отдавна заслужава място в националните медии и аз се надявам догодина и това да се случи. В баскетболното шоу участват най-добрите, най-талантливите, най-перспективните юноши на баскетболен клуб „Видабаскет“ Видин. Нека кажем едно голямо „Благодаря“ на младите баскетболисти и на всички доброволци, които участват в кампанията, посвена на 1 декември- световния ден за борба със СПИН. Защото доброволческата работа изисква много сърце. За мен Видин е намерил точната формула за такива кампании- съчетаване на добрата информираност на младите хора с възможността да спортуват и да се забавляват“, коментира пред Елена Радулова своите мотиви ежегодно да подпомага организацията на проявата проф. Вили Лилков, университетски преподавател, народен представител и наш съгражданин, възпитаник на баскетболната школа на Видин.

„Да са здрави и много щастливи“, това пожелаха на видинските деца за предстоящите празници тримата събеседници на малките журналисти от Работилницата по творческо писане на ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин, с ръководител Ваня Минева.