Новини

ВАЖНО ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ, КОИТО СА ИЗБРАЛИ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

СПИСЪК на специалностите и формите на обучение, на състезателните изпити, оценките от дипломата за средно образование (от държавен зрелостен изпит или от задължителната подготовка), които участват в балообразуването и на максималния бал

Скъпи  дванадесетокласници, приятели !

Днес е последният ден, в който трябваше да прекрачите прага на училището като ученици.

Мечтаехте за този ден. Искахте той да дойде по-скоро. Да сте самостоятелни, да видят всички, че сте пораснали! Да чуете последния училищен звънец, да се простите с училището, целувайки знамето, да преброите до 12 всеки път, когато една сълза напира в очите ви, да изживеете онези мигове, които зрелостниците преди вас изпитваха в последния учебен ден! Искахме го и ние – вашите учители, защото се надяваме, че израстването ви е резултат и на нашия труд. Ситуацията, в която се намираме сега, не позволява да сме заедно в нашето прекрасно и модерно училище, на което вие нямахте възможността да се порадвате пълноценно!

В днешния ден трябваше да сме заедно и на фона на песента „Един неразделен клас“ и пъстротата на букетите да си кажем мили думи на прощаване. Дистанцията, която ни се наложи да спазваме, не ни лишава от емоциите. Може би не са толкова силни, но вярвам, че ги има при всеки!

Днес всички сме развълнувани и малко тъжни. Вие обаче трябва да сте и горди!

Гордейте се, че бяхте част от едно емблематично за Видин училище. Училище с много успехи, традиции, с прекрасни ученици и учители!

Дали тук  получихте онова, което очаквахте – времето ще покаже. С много търпение, такт, упоритост и всеотдайност учителите бяха до вас и ви подкрепяха. Бяха строги, изискваха да сте подготвени и отговорни,  каляваха характера ви за най-голямото изпитание, наречено Живот.

Последните два месеца преодоляваме едно изпитание, на което ни подложи този живот. Преживяхме немалко притеснения. Справихме се, защото си вярвахме и се подкрепяхме! Защото, макар и от разстояние, всеки ден бяхме заедно и успяхме! Бъдете горди, че за пореден път показахте отговорност, която е знак на израстване.

Ние – учителите, сме горди!

Защото дойдохте като деца, но си тръгвате като личности – готови да продължат по големия и неравен път, наречен Живот. Личности, които умеят да се борят и да побеждават!

Защото вярваме, че тук научихте най-ценните си уроци – да следвате мечтите си, да се борите за тях, да сте честни, упорити и всеотдайни.

Развълнувани сме!

Вие – защото осъзнавате, че ви предстоят много нови приключения, предизвикателства, борба за сбъдване на мечтите, понякога разочарования, но и успехи!

Ние – защото силно вярваме, че сме ви подготвили да посрещнете тези изпитания и ще се преборите с трудностите.

Тъжни сме, защото се разделяме. Предстоят ви  зрелостни изпити, на които ние – вашите учители, вярваме, че ще се представите достойно. Очакват  ви  студентските години, а след това и професионална реализация.

Скъпи зрелостници, каквото и да ви се случва занапред в живота, запазете най-ценното – добротата, сърдечността и чистотата на младежките си пориви и мечти!

Съхранете някъде дълбоко в сърцето като безценен дар милите спомени от нашето училище – Видинската математическа гимназия!

 

На добър път, мили момичета и момчета от Випуск 2020!

 

За вас, ученици в IV клас!

Утвърден държавен план-прием в V клас за учебната 2020/2021 г.

Съгласно Заповед № РД-10-44 от 21.04.2020 г. на началника на РУО – Видин

Община, наименование на училището: Брой паралелки Брой ученици
Община Видин, ППМГ „Екзарх Антим I“ 1

26

 
Уважаеми родители и ученици,

Информираме ви, че държавен план-прием в V клас за учебната 2020/2021 г. в  ППМГ „Екзарх Антим I“ – Видин ще има.

Приемът в 5-и клас ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“, което ще проведе на 28 юни 2020 година.

Състезанието ще има два модула по 90 минути, като първият модул ще бъде с по – малка трудност, а вторият ще включва  по – сложни задачи.
Очаква се промяна в Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование и регламент на състезанието. Тези документи своевременно ще бъдат публикувани  на сайта на ППМГ и във фейсбук – групата ни.

Ще бъдат информирани и директорите на началните училища.

Следете редовно съобщенията ни в тази рубрика.

Пазете се и бъдете здрави!

Протоколи от олимпиади

ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ НЕ ПРЕДЛАГА ЗА ДОПУСКАНЕ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО МАТЕМАТИКА 2020 Г. ОБЛАСТ Видин

РЕЗУЛТАТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ НЕ ПРЕДЛАГА ЗА ДОПУСКАНЕ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА 2020 Г. ОБЛАСТ ВИДИН

Уважаеми колеги, ученици, родители!

През последния месец живеем и работим в необичайни условия. Денят ни започва с надеждата, че скоро животът ни ще се върне към познатите задължения, мечти и ритъм. Но предсказуемост няма. За нас, учителите, които сме свикнали да планираме както ежедневните, така и по-дългосрочните си задачи, това е допълнително условие за стрес. Вярвам, че предприетите драстични мерки са за да бъдат опазени хората. Защото хората са най-важни. Всичко друго е поправимо. Вярвам, че ние – учителите, сме много важна част от този процес. Нашата усмивка сутрин отнема част от от напрежението, защото заниманията ни с децата фокусират вниманието им към познати неща. Така едновременно учебният процес върви и родителите имат възможност да работят.

Уважаеми родители!

Заедно с вас и вашите деца стартирахме националната платформа за обучение от разстояние на учениците – Teams. Така някои от вас за първи път гостуваха в учебните часове на своите деца. И с аудио, и с видео връзка. Вие вече сте неразделна част от нашата работеща общност.

Благодаря ви, че помогнахте в бързото електронизиране на учебния процес и ни съдействахте, особено в първите дни, да създадем подходящ нов ритъм на работа и почивка за децата. Защото делникът на всички ни днес е по програма, много различна от живота ни допреди месец. С ваша помощ децата разбраха какво означава респект пред знанието. Може би това е най-важният и траен урок, който те ще запомнят от времето на кризата.

Мили деца!

Липсват ни вашите гласове, въпросите, смехът, дори тичането по коридорите на най-малките… Нашето хубаво училище ви очаква с новата ни спортна зала и слънчев двор, където ще може да провеждате част от своите уроци и знимания по интереси. Благодаря ви за сериозното отношение към учебния процес и уважението към работата на всички учители. Много скоро се надявам нашият общ дом – домът на Фамилия МГ, отново да е пълен с живот. Дом, в който сбъднатите мечти, знанията и съвременните технологии вървят заедно! Вдъхновение. Креативност. Иновативност. Доказахме тази наша максима в сегашните трудни условия. Заедно.

Колеги, благодаря ви за адекватността, бързината и стриктността, с които реагирахте в непознатата не само за нас, а и за целия свят криза. Всеки ден ни сме втората линия, която осигурява спокойствие за хората на първа, докато търсят точните решения за овладяване на пандемията. Защото лекарите, учените, полицаите, военнослужещите и всички, които работят на първа линия, са спокойни за децата си – те са заедно с нас, във виртуалните класни стаи.

Уважаеми колеги, благодаря ви за човечността, за взаимната помощ, за търпението, с които всеки ден внимателно се настройвате към изискванията на образователната система, която търси най-добрия начин за приспособяване към непознатите условия.

Благодаря за личната мобилизация – всеки от вас прави всеки ден най-доброто, на което е способен – избирате подходящите платформи, усвоявате в движение нови умения, споделяте с другите. Всеки ден между вас се обменят десетки постове, съобщения, адреси с ресурси, видеа, методически материали. Зная, че никога не мерите времето, което влагате в подготовката си за училище. А сега това време е в пъти повече.

Благодаря ви за силата, скъпи колеги. И за издръжливостта. За усилията и разума, за доброто чувство едни към други.

Уважаеми колеги, родители и ученици – спазвайте правилата! Пазете себе си и своите близки! Бъдете здрави!

Румяна Петрова – директор на ППМГ „Екзарх Антим I“, Видин

Важно!

От 02.04.2020 г. до второ нареждане учебните часове при въведеното онлайн обучение да се провеждат с намалена продължителност, както следва:

 

Клас/класове/паралелки/групи Продължителност на учебния час Продължителност на междучасията за деня
V – XII 30 минути 10 минути, без голямо междучасие

 

 Класните ръководители на паралелките уведомяват родителите на учениците за променената организация на провеждането на учебните часове.

Важно!

Уважаеми родители,

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
• Насърчавайте детето да бъде активно.
• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.